Tradition sedan 1945

Hantverk & tradition sedan 1945
Jokkmokks Korv grundades redan 1945 av Johan Wilhelm Johansson. Han kom från Nässjö i Småland och var en skicklig charkuterist. Hans affärsidé var att förädla det traditionella falukorvsreceptet genom att använda de bästa köttdetaljerna och dessutom putsa bort alla senor, hinnor och brosk. Detta koncept skulle användas vid all tillverkning i fabriken. På så sätt kom produkterna från Jokkmokks Korv redan från början att präglas av hög kvalitet, och de skapades med stor yrkesskicklighet och hantverkskänsla.

Jokkmokks Korv har alltid stått för kvalitet, personlig omtanke och en strävan att ständigt bli bättre. Vi är mycket stolta över att vi efter 75 år fortsätter jobba med den ursprungliga affärsidén som ledstjärna.

Sedan 2019 ägs Jokkmokks Korv av Nyhléns Hugosons.

Hantverket
Är det något som vi har mycket av i Jokkmokk så är det tid och ren fjälluft. Vilket också är två av de viktigaste komponenterna i att skapa perfekta charkuterier. Det betyder att vi känner, plockar och skapar produkter till den punkt som det känns rätt för den som tillverkar den. Metoderna, ingredienserna och sättet att hantera råvaror förbättras och förfinas ideligen.

Det är dom små, små detaljerna som gör det. Det blir bara bättre och bättre. Vår filosofi har alltid varit att tillverka charkuterier hantverksmässigt av de bästa lokala råvarorna och ge dom smak av den omgivande naturen. Så fortsätter vi än idag.

Rökning
Vi använder oss av en tidskrävande rökningsprocess. Våra produkter röks med hjälp av öppen eld. Smaken får produkterna främst från björk och sälgved som hämtats från norrländska skogar. Skog som vuxit i den rena norrlandsluften innehåller mindre föroreningar och är ofta beväxt med lav som ett bevis på detta. Laven ger ytterligare dimension till smakbilden. Lägg till det friska vattnet från fjällbäckarna så förstår ni att det inte går att misslyckas. I flertalet av Jokkmokkprodukterna används cikoriarot i stället för fosfat.

Lufttorkning
I tillverkningen av våra lufttorkade produkter har vi kombinerat Jokkmokks långa tradition av att lufttorka renkött med liknande charktraditioner som man använt sig av runt Medelhavet i flera tusen år. Resultatet blir delikatesser av högsta klass som lagrats och lufttorkats i ren och krispig norrländsk fjälluft.